?

Japanese Garden, Weizmann Institute of Science

Campus & Public

Japanese Garden, Weizmann Institute of Science

The Japanese garden is adjacent to the historical Wix Building, next to the main entrance to Weizmann institute of science.

The garden was created as part of the Wix Building change of designation from a library to a conference centre, in order to serve as a welcoming entrance, a background and as a coffee shop terrace which works together with the entrance lobby.

The garden was created according to Japanese-garden principles such as the use of natural materials, symbolizing harmony with the ground and with nature.  The design integrates stone pavement and walls which fit the natural local colours as well as the use of a water element, which symbolizes flow and cyclicality, and provides a pleasant sound of trickling water as a background to the wandering experience.  

Great importance in the design was given to the views, in as well as outside of the garden. The garden's locations in a high position allowed creating a clear view to the attached old Gestetner garden. The effects of masking, exposure and hiding are creating points of interest within the garden itself.

The vegetation was designed to integrate with the existing one, surrounding old trees, and by preserving typical vegetation, which was dug out, kept and returned as part of the new design. Bold color spots were integrated in important points.

All of these created a minimalist garden, which envelopes the building, and continues the sequence of impressive gardens, welcoming the institute's visitors. 

Year: 2011
Client: Weizmann Institute of Science
Team: Baha' Milhem

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
?